Sådan plejer og vedligeholder du dine oliebehandlede egetræsmøbler

Der er ikke meget, der er flottere end et godt, gedigent egetræsmøbel, hvor der er kælet for både finish og design. Egetræ er en utrolig smuk træsort, der bliver smukkere og smukkere med tiden – såfremt det behandles korrekt, altså. For som med al øvrig træ, så er eg et naturligt og levende materiale, der fortsætter med at udvikle sig og ændre udtryk alt efter, hvilke omstændigheder det bliver udsat for.

Således vil et egetræsmøbel, der har tilbragt al sin levetid i direkte sollys, se anderledes ud end et egetræsmøbel, der har stået i skygge. Ubehandlet egetræ skal også behandles på en helt bestemt måde, og så er der jo det egetræ, der er oliebehandlet. Du har formentlig et eller flere møbler i oliebehandlet eg, siden du læser denne artikel, og her får du gode råd til, hvordan du passer bedst på dem, så de bevarer deres fantastiske glød og flotte udseende så længe som overhovedet muligt.

Olieret egetræ

Først og fremmest skal det siges, at en oliebehandling af egetræsmøbler giver større holdbarhed og dermed længere levetid. Olien mætter træets overflade, så det ikke er så nemt for skidt og snavs at trænge ind. Det kan i særdeleshed være brugbart, hvis dit egetræsmøbel er et bord eller en kommode, hvorpå du ofte – eller blot af og til – stiller eksempelvis mad og drikke fra dig.

Når et egetræsmøbel leveres oliebehandlet, betyder det, at træet er mættet fra fabrikantens side. Men det betyder ikke, at du så ikke behøver røre en finger. Et egetræsmøbel, f.eks et sofabord, der bliver brugt hyppigt, bør oliebehandles 2-4 gange om året, alt efter graden af anvendelse. En bordplade vil for eksempel have rigtig godt af 2-4 behandlinger om året, mens en kommode, der står for sig selv i et værelse, måske kan nøjes med 1-2 behandlinger. Når overfladen ikke længere afviser vand, er det på tide at oliere.

Sådan gør du

Før du olierer dit egetræsmøbel, skal du gøre det rent.

  1. Vask skidt og fedt pletter af.
  2. Herefter lader du træet tørre helt.
  3. Er der kommet ridser i møblet, kan du slibe (langs træets årer) med ganske fint sandpapir og tørre støvet af med en tør klud.
  4. Smør derefter olie til egetræ på møblet – brug en pensel, en svamp eller en klud – og vent 10-15 minutter, hvorefter du tørrer det overskydende olie af.
  5. Tør det gerne af en ekstra gang, med en ren tør klud, så du er sikker på du har poleret det overskydende olie helt væk.

Denne vejledning er general og kan bruges som fremgangs måde til de fleste hærderne olier (ikke hvidolie). Bed derfor altid om en vejledning til nettop den olie du har købt.

Husk!
De remedier, du har brugt til at smøre olien på møblerne med, kan risikere at selvantænde. Husk derfor at skylle penslen/svampen/kluden efter brug og lægge dem i en lukket plasticpose inden bortskaffelse.

Skriv et svar
Post your comment

Bordeogstole.dk